Omgaan met partner met psychische problemen

Datum van publicatie: 10.10.2019

Als naaste kunt u verschillende dingen doen: Mantelzorg bieden Is de persoon met psychische klachten bijvoorbeeld een buurman, collega of sportmaatje? Je steeds het gevoel hebt dat je niet genoeg doet of niet goed genoeg bent; Je dingen doet die je eigenlijk niet wilt: je gaat over je grenzen; Je vindt het lastig om ruimte voor jezelf te creëren; Je krijgt negatieve gevoelens over je naaste en weet niet hoe hiermee om te gaan; Je bang bent om zelf ook psychische klachten te krijgen.

Een psychische aandoening van de partner heeft een enorm effect op de relatie.

Dat vraagt veel! Schrijf dan iedere dag even op waarover u piekert. Voor psychologische hulp zijn ze vaak moeilijker te motiveren. Daar kun je de zefhulp-app In-Balanz vinden.

Belasting op het gezin.

Hieronder staan een aantal punten om in gedachten te houden die kunnen helpen om je relatie gezond houden. En de diverse boodschappen die je krijgt. Aarzel niet om contact op te nemen. Sommige dagen zijn beter dan andere De ene dag kan je partner zich geweldig voelen terwijl hij de volgende dag alleen maar in bed wil liggen met de gordijnen dicht.

Maak nu meteen afspraak voor Omgaan met partner met psychische problemen.

Mogelijke gevolgen Waar krijg ik mee te maken als ik iemand met psychische klachten ondersteun? Eerder konden een jarige lezeres en haar man nog lachen om uitspraken als: "Hé gevaarlijke gek, ga je mee naar de stad?

Cursussen en activiteiten voor familie en vrienden

Dit is deels te wijten aan de traditionele praktijk van professionals in de geestelijke gezondheidszorg die zich vooral richten op de symptomen gedrag en cognitie binnen het individu en die de patronen van hoe personen zich tot elkaar verhouden in een relaties over het hoofd zien of onderschatten.

Dat kan betekenen dat je ervoor kiest om uit elkaar te gaan. Je kijkt daarmee naar je leven alsof het een huis is met verschillende kamers, bijvoorbeeld een lichaamskamer, een vrijetijdskamer, een werkkamer, enz. Neem bijvoorbeeld contact op met de huisarts: als u steeds het gevoel heeft dat u niet genoeg doet; als u vaak dingen doet die u eigenlijk niet wilt: u gaat over uw grenzen; als u bang bent om zelf ook psychische klachten te krijgen.

Probeer voldoende te slapen.

 • Dit kan opluchten en ruimte geven weer met moed verder te gaan.
 • Kijk ook naar wat er wel goed gaat.

En die helpt duidelijk te maken wat je rol is en wat niet, collega of sportmaatje. Als partner, en waar de valkuilen kunnen zitten in een proces waarvan je vaak niet weet hoe omgaan met partner met psychische problemen het gaat duren, is het soms moeilijk om erachter te komen hoe je het beste met hem of haar kunt omgaan.

Je uefa europa league loting verandert, de verantwoordelijkheid voor gezin en inkomen verschuift naar de op dat moment sterkste partner. Is de persoon met psychische klachten bijvoorbeeld een buurman, dat voelt hij meteen. Het zijn geen gedachten die je simpelweg uit kunt zetten.

Vraag aan de hulpverlener of je soms een gesprek met z'n drieën kunt hebben. Een van de eerste dingen die je als partner kunt aanpakken is je te verdiepen in de symptomen. Hoe kan ik het beste reageren op wat er gebeurt? Maak bijvoorbeeld samen een korte wandeling en probeer die de volgende keer net iets langer te maken.

Mensen weten soms weinig over psychische problemen of hebben er negatieve ideen over. Goed slapen hotels in luxemburg stad belangrijk. Als partner, is het soms moeilijk om erachter te komen hoe je het beste met hem of haar kunt omgaan, omgaan met partner met psychische problemen, vanuit schaamte als je weet dat met iemand binnen het gezin het niet goed gaat.

Want je nodigt geen mensen meer uit, play. Zoek contact met lotgenoten Labyrint-In Perspectief is een stichting die zich inzet voor naasten van mensen met psychische problemen.

Ze is opgeleid als verpleegkundige en inmiddels werkzaam als communicatietrainer in de zorg. Een belangrijke beschermfactor voor de kinderen kun jij zelf zijn als jij in staat bent om goed te blijven functioneren.

Dat haar man zich nu niet meer op die manier naar haar richt, geeft aan dat de relatie is veranderd. We praten met Ingrid Schoen.

Je realiseert je meer en meer dat er echt iets aan de hand is met je partner. Het valt niet mee om te zien dat je naaste het soms moeilijk heeft. Mensen weten soms oliebollen amsterdam hele jaar door over psychische problemen of hebben er negatieve ideen over. Ik werk graag oplossingsgericht en maak gebruik van Mindfulness-methoden. Want je nodigt geen mensen meer uit, vanuit schaamte als je weet dat met iemand binnen het gezin het niet goed gaat.

Spreek bijvoorbeeld af om elke week uw problemen met een vriend omgaan met partner met psychische problemen bespreken. In bepaalde situaties kunt u nog andere zorgen hebben. Probeer te begrijpen wat je kind, partner of familielid ervaart, omgaan met partner met psychische problemen. Een psychische stoornis kan zich in een relatie uiten doordat de persoon met de psychische stoornis zich afsluit en niet of nauwelijks communiceert.

Volg ons op

Zeker wanneer je partner geen hulp wil accepteren of wanneer de problemen ernstig of chronisch zijn. Neem bijvoorbeeld contact als:. Eerste hulp bij scheidingspijn 7 inzichten die écht helpen. Het is al een hele stap vooruit om er met een iemand over te kunnen praten.

Online dossier: inloggen ik ben hier nieuw. Maar wees ook geduldig. Digitale krant Digitale versie van de krant op uw computer, smartphone of tablet.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 2

 1. Jeff:

  Ze zijn vaak puur met zichzelf bezig. U heeft misschien het gevoel dat de problemen voor een deel uw schuld zijn.

  Antwoord
 2. Itske:

  Soms worden mensen met een psychische ziekte ook agressief en ook dat is vaak een reden om geen anderen uit te nodigen. Pagée zet een aantal tips voor 'naasten van' op een rij.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *