Hoe vind je het naamwoordelijk deel van het gezegde

Datum van publicatie: 06.10.2019

Koppelwerkwoord met ander e woord groep dat iets zegt over het onderwerp. Ik noem er een paar.

Sommige zinsdelen verraden dat er iemand moet zijn die iets doet. Je kunt ook in een aparte zin vertellen dat iemand iets heeft gedaan, bijvoorbeeld zo: Er wordt een kopje gedronken. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 18 apr om Geen naamwoordelijk gezegde. In bijna alle Nederlandse zinnen staat een onderwerp.

Volgens veel mensen blijft december de gezelligste maand van het jaar. Vergelijkingen Metafoor Personificatie Metonymie. Wil je de theorie over het naamwoordelijk gezegde nog een keer lezen. Als ik het woord 'zijn' er even uitpak, kunnen de volgende woorden dus ook koppelwerkwoorden zijn:. Start een Wiki.

Wordt is het werkwoordelijk deel, matroos naamwoordelijk.
 • We testen het: Een werkwoordelijk gezegde is in deze zin mogelijk, want: 1.
 • Antwoord: 'JA' het koppelwerkwoord 'is'. Vraag 1 : Staat er een koppelwerkwoord in de zin?

Naamwoordelijk gezegde

Morgen ben ik weer vrolijk. Nu je weet dat in onze voorbeeldzin een naamwoordelijk gezegde voorkomt, kunnen we het daadwerkelijke naamwoordelijk gezegde ook gaan opschrijven. Het huis is al jaren verkocht. Een vraag met 'nee' beantwoord? Een lijdend voorwerp zegt nooit iets over het onderwerp.

Het kenmerk van het zelfstandig werkwoord.

 • Zie je die vuurtoren? In de volgende zinnen zitten geen koppelwerkwoorden, maar werkwoorden die een handeling of actie uitdrukken:.
 • Voorbeeldzin bij de 3 vragen: Ik ben ziek Vraag 1: Staat er een koppelwerkwoord in de zin? Deze komen allemaal van het woord 'zijn'.

Je moet bij het naamwoordelijk gezegde dus eigenlijk op twee manieren ontleden redekundig en taalkundig en dat kan verwarrend zijn. Het andere, maar dan zonder uitgeschreven denkstappen: "Dat kind leek mij bijzonder gelukkig. Dit zijn allemaal hele werkwoorden, maar koppelwerkwoorden kunnen ook vervoegingen zijn van deze negen koppelwerkwoorden. Nu een nieuwe voorbeeldzin, werkwoordelijke, gezegde is veel eenvoudiger te vinden dan het naamwoordelijk gezegde. Ze zien er dan zo uit:.

Pagina's bij Welkom in het vaklokaal Nederlands!

In de onderstaande zinnen is het werkwoordelijk gezegde steeds vetgedrukt. Hoe kom je er nou achter of je te maken hebt met een naamwoordelijk- of werkwoordelijk gezegde met zijn? Antwoord: 'JA' 'leek'.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 18 apr om Categorien :. Games Films TV Wiki's. Op alledrie de vragen heb je 'JA' kunnen antwoorden, dus hebben we hier te maken met een naamwoordelijk gezegde.

Gebruik de drie vragen om te kijken of er een naamwoordelijk gezegde te vinden is in de volgende zinnen.

Navigatiemenu

Vormen van dat werkwoord voegen niets toe aan de betekenis van de zin, ze maken die alleen maar af. Oefening 1 Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5.

Het huis is al jaren verkocht. Volgens veel mensen wordt december de gezelligste maand van het jaar. Het huis is gisteren verkocht.

Vraag 2: Als vraag 1 met 'JA' is beantwoord en je dus een koppelwerkwoord in de zin hebt gevonden, stel je vraag 2: 'Gaat het in de zin om een eigenschap ook wel: toestand.

De drie vragen licht ik hieronder toe:. In totaal zijn er negen koppelwerkwoorden:. Boeken zoeken - Genres Boeken zoeken - Genres.

Menu Wie is Henk. Antwoord: 'JA' 'gelukkig zijn' Vraag 3: Wordt er in de zin iets over het onderwerp 'Dat kind'  gezegd.

We gaan die kennis toepassen op onze huis-zin:.

Nederlands is niet moeilijk, gewoon even oefenen

Dan kun je allerlei eigenschappen noemen die op dat onderwerp van toepassing zijn, dingen die de buurman is. Het huis is vrijdag verkocht. Ze voegen ook nog een stukje betekenis toe.

Een vraag met 'nee' beantwoord?

Het nut van hulpwerkwoorden. In de voorbeeldzinnen zijn dat wordt en is. Het moeilijke bij het vinden van het naamwoordelijk gezegde is dat je o.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 2

 1. Brechje:

  Vraag 1 : bij deze vraag heb je kennis nodig van het taalkundig ontleden. Een zin met een naamwoordelijk gezegde kan nooit in de passieve vorm staan.

  Antwoord
 2. Keenan:

  Volgens veel mensen blijft december de gezelligste maand van het jaar. Categorieën :.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *